میناکاری روی چه ظرفی انجام میگیرد ؟ اغلب افراد علاقهمند به هنر و صنایع دستی, هنگام ورود به عرصه هنر این سوال برایشان پیش میآید. میناکاری یکی از محبوبترین صنایع دستی در بین گردشگران است و اگر به شهر اصفهان سفر کرده باشید؛ احتمالا با آن آشنا هستید. هنر دست مینا کاری که معمولا بر روی ظروفی چون گلدان, بشقاب و قاب عکس صورت میگیرد, ملزم به بکارگیری همزمان مهارت نقاشان و صنعتگران است. این صنایع دستی قدمتی ۵۰۰۰ ساله دارد و در دوره هخامنشیان وارد کشور ایران شده است؛ ظروف میناکاری به عنوان ظروفی با پوسته از جنس مس, نقره, طلا و… پر شده و به تزئینات میناکاری معروف هستند. در ادامه همراه ما باشید تا به صورت کامل به سوال “هنر میناکاری روی چه ظرفی انجام میگیرد؟” پاسخ دهیم. همچنین شما میتوانید برای خرید گلدان میناکاری و همچنین خرید قاب میناکاری میتوانید به مجمجموعه هنر نصف جهان مراجعه فرمائید.
تعریف مینا
قبل از پاسخ به سوال میناکاری روی چه ظرفی انجام میگیرد قرار است با معنی لغوی کلمه مینا آشنا شویم. بطور کلی مینا در معنای لغوی نوعی پرنده, گل و لعاب دادن معنی شده است. از فرهنگ لغت نامه دهخدا که بگذریم جالب است با معنی لغوی کلمه مینا در فرهنگ لغت معین هم آشنا شویم که مینا را لعابی شیشهای که برای نقش و نگار مورد استفاده قرار میگیرد معنی و ترجمه کردهاست.
1-میناکاری روی ظرف برنجی
این نوع ظرف محصول کشور هندوستان است و بخاطر رنگ زیبا و جذاب خود, محبوبیت بالایی در بین مردم دارد. ظرف میناکاری برنجی رنگ ثابتی دارد و به راحتی قابل شستوشو است. این نوع ظرف در دو رنگ سبز و قرمز در بازار موجود است و برای آن دسته از افرادی که به دکوراسیون آنتیک علاقه دارند, میتواند گزینه جذابی باشد.
ظرف برنجی هندی, معمولا با طرح گلبرگهای رنگی میناکاری میشود و بهعنوان جاشکلاتی و جامیوهای مورد استفاده قرار میگیرد.
2-میناکاری روی ظرف طلا و نقره
ظروف طلا و نقره که از ارزش بالایی برخوردارند یکی از ظروفی هستند که مینا کاری روی آنها انجام میشود. جالب است بدانید سرچشمه ظهور هنر مینا کاری, میناکاری بر روی جواهرآلات و زیورآلات بوده است؛ چرا که در زمان های قدیم تعداد 6 انگشتر طلا و همچنین 1 جفت گوشوار طلاپیدا شد که نقوش میناکاری بر آنها به خوبی نمایان بود که هرکدام به ترتیب به 13 و 8 قرن قبل از میلاد مسیج بر میگشتند. میناکاری برروی طلا و نقره یکی از بهترین پاسخها به سوال میناکاری روی چه ظرفی انجام میگیرد است.
3- میناکاری روی ظروف مسی
در ادامه پاسخ به سوال میناکاری روی چه ظرفی انجام می گیرد؟ وقت آن رسیده که شما را با ظروف مسی آشنا کنیم. این نوع ظروف در حقیقت زاده دستان هنرمندان اصفهانی است و زیبایی وصفناپذیری دارند. در این سبک, قسمتهایی از ظرف با هنر میناکاری مزین میشود و قسمتهای دیگر نیز زیبایی فلز مس را به تصویر میکشند. برای آنکه زیبایی ظرف به حداکثر برسد, قسمتهای فاقد نقاشی, پرداخت و براق میشود. ظروف میناکاری مسی بهصورت پایهدار و بدون پایه در بازار موجود است و بهعنوان ظرف شکلاتخوری, شیرینیخوری, ظرف میوه و غیره مورد استفاده قرار میگیرد.
4-میناکاری روی ظرف شیشهای
سومین ظرف خامی که هنر دست مینا کاری روی آن صورت میگیرد,جنس شیشهای دارد. همانطور که در مقاله ()خواندید هنر میناکاری اصفهان از معروفترین صنایع دستی اصفهان است و قدمت چندساله دارد؛ بنابراین با آمیخته شدن این هنر با آداب و رسوم شهر اصفهان خلاقیت هایی هم در زمینه نوع نقوش مینا کاری و جنس ظروف آن بوجود آمده است و در حال حاضر هم هنر مینا کاری دستخوش تغییرات شده و روز به روز شکوفا میشود. هنر مینا کاری بر روی شیشه از متفاوت ترین تغییرات است که با پیدایش آن جذابیتی عظیم در هنر میناکاری بوجود آمد زیرا بکارگیری این هنر برروی شیشه جلوه و نمایی زیبا از نظر بیننده داشته و اشکال و نقوش بیشتری به علت بیرنگ بودن پس زمینه, بوجود میآید. لازم بذکر است که بگوییم علاوه بر اصفهان کشورهای چین و مصر هم میناکاری روی ظرف شیشهای را طبق آداب و رسوم خودشان انجام میدهند و خلاقیتشان را به نمایش میگذارند.
5-ظرف میناکاری سرامیکی
پنحمین نوع ظرفی که میناکاری روی آن انجام میگیرد و قرار است در این مقاله با آن آشنا شویم, ظرف خام سرامیکی است. برای مینا کاری بر روی ظرف سرامیکی ابتدا گل دست ساز که از مخلوط مقداری خاک رس با آب بدست میآید تشکیل میدهند و در مرحله بعد, آن را با استفاده از خلاقیت و ظرافت منحصر بفردشان, شکل دلخواه و زیبایی میدهند تا بعد از پختن در کوره بر روی آن مینا کاری را که از زیباترین صنایع دستی اصفهان است انجام دهند. اغلب استادان میناکاری توصیه میکنند گل دست ساز باید در دمایی بین 800 تا 100 درجه سانتی گراد و در طول 6 ساعت داخل کوره پخته شود.
در نهایت با بیرون آوردن ظرف سرامیکی از کوره مراحل میناکاری و لعاب کاری صورت میگیرد و استادکاران نهایت سلیقه و دقت خودشان را برای خلق یک اثر هنری زیبا بر روی ظدف سرامیکی صرف میکنند. راحتترین پاسخ به سوال میناکاری برروی چه ظرفی انجام میگیرد؟ همین ظروفی سرامیکی هستند که به راحتی تولید و استفاده میشوند.
6- ظروف میناکاری سفالی
آخرین ظرفی که هنر خارق العاده میناکاری برروی آن صورت میگیرد, ظرف سفالی است. ظهور ظرف سفالی در هنر میناکاری به دوران معاصر باز میگردد در دورانی که قیمت مس بالا رفته بود و اغلب افراد جامعه توانایی خرید مس, جهت پیادهسازی هنر میناکاری برروی آن را نداشتند و بنابراین به ظروف سفالی رویآوردند. استادکاران ماهر با ظرافت و دقت, سفالهای تمیز را توسط شابلون و قلمهای مخصوص, میناکاری میکنند و نقوش مختلفی را توسط رنگهای شاد و زیبا به ارمغان میآورند. لقب شهر جهانی سفال متعلق به هنرمندان و خلاقان شهر زیبای لاجین همدان است که مردمان این شهر, ابتکاراتی با هنر میناکاری برروی سفال انجام دادند و سفالهای زیبایی را برای مصارف دکوراتیو تولید کردند.
میناکاری روی چه ظرفی قابل انجام است ؟
در سراسر شهر زیبا و تاریخی اصفهان مراکز خرید صنایع دستی با بهترین قیمت و کیفیت موجود است؛ در میان مغازههای این مراکز خریده, آثار مرغوب میناکاری برروی انواع ظروف به وفور دیده میشود. در این مقاله سعی کردیم به سوال شما علاقهمندان که میناکاری روی چه ظرفی انجام میگیرد؟ پاسخ مناسبی بدهیم.شما میتوانید برای خرید انواع صنایع دستی در اصفهان اعم از خرید خاتم کاری اصفهان و .. به مجموعه هنر نصف جهان مراجعه فرمائید.